Ontzamelen

Het hebben en houden van een collectie kost tijd en geld. Niet alle objecten, hoe uniek ook, zullen passen in de focus en doelstelling van het museum. Ruimtegebrek, maar ook de behoefte om de collectie kleiner te maken zonder dat deze inboet aan compleetheid, zijn veel gehoorde argumenten. De Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO) geeft richting aan het ontzamelproces maar is arbeidsintensief. Art & facts kan u, in samenspraak met haar specialisten, bijstaan in dit proces zonder dat u de regie verliest. 

Hulp bij afstoting

Art & facts kan u op verschillende manieren bijstaan binnen een ontzameltraject. Denk hierbij aan:

  • advies bij ontzameltrajecten;
  • uitvoeren van herkomstonderzoek;
  • detachering van deskundige specialisten en art handlers.

Het ontzamelen van objecten uit de depots van musea wordt steeds meer top of mind. Op de afstotingsdatabase is helder geworden dat steeds meer musea daadwerkelijk overgaan tot vervreemding van de objecten. In de praktijk blijkt dat er weinig musea gebruik maken van de optie om de af te stoten objecten te verkopen.

Veel musea zijn niet, of onvoldoende, ingericht om de objecten die de LAMO-proceduren hebben doorlopen op de markt te brengen. Tegelijkertijd zijn bestaande verkoopkanalen vaak arbeidsintensief. Denk hierbij aan Catawiki en Marktplaats waar de verkoper met iedere (potentiële) koper in gesprek gaat om tot een succesvolle verkoop en afhandeling te komen.

MuseumDepotShop

Daarom heeft Art & facts het initiatief genomen tot het oprichten van een stichting  die als voornaamste doel heeft het verkopen van erfgoederen onder de naam MuseumDepotShop. Met dit online verkoopplatform krijgen de, door musea ontzamelde, objecten een nieuw leven waarbij het verhaal achter het object de aankoop voor consumenten extra aantrekkelijk maakt; storytelling. De objecten worden zodoende weer terug in de roulatie gebracht. Dit versterkt het historisch besef van degenen die zo’n object verkrijgen. Tegelijkertijd is de verkoop aan particulieren voor het museum een kans om in de huiskamer van een (potentiële) museumbezoeker te komen. 

Meer informatie kunt u vinden op de website van de MuseumDepotShop